Emberölés bűntette Tolna megyéből

Tárgyalás időpontja: 
2017. január 10. kedd, 13:00
Ügy tárgya: 
Emberölés bűntette
Ügyszám: 
Bf.25/2016.
Tárgyalás helyszíne: 
Pécsi Ítélőtábla, 7623 Pécs, Rákóczi út 34.
Tárgyaló: 
földszint I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Első fokon 2 év - 5 évre felfüggesztett - börtönbüntetésre ítélték a vádlottat.

A Szekszárdi Törvényszék által megállapított tényállás szerint a vádlott (65 éves férfi) és felesége (1945-ös születésű nő), a sértett svájci állampolgárok, akik az 1990-es évek közepe óta Magyarországon éltek. Mindketten italozó életmódot folytattak, a férjnél ennek következtében enyhe fokú szellemi leépülés is bekövetkezett már, amely őt enyhe fokban korlátozta cselekménye következményeinek felismerésében.

A nő 2013 júliusában kerékpározás közben elesett. Férje orvoshoz vitte őt, majd a könyöksérülését meg is műtötték. 2013. július 30-án a sértettet saját felelősségére a kórházból otthonába bocsátották azzal, hogy 3 nap múlva kontrollvizsgálatra jelentkezzen. A nő a kontrollvizsgálatra nem ment el, napi szinten újból elkezdett alkoholt fogyasztani. Nyílt sebe elfertőződött, állapota romlani kezdett, végül mozgásképtelenné is vált. A vádlott a feleségére pelenkát adott és élelmiszert biztosított a számára, azonban sem a nőt, sem a környezetét nem tartotta tisztán, orvost nem hívott hozzá. A község jegyzőjénél ugyan igényelt szakápolási, illetve házi segítségnyújtási szolgáltatást, de felesége állapotáról nem számolt be neki.

A sértett 2013. augusztus 8-ról 9-re virradó éjszaka folyamán a sebének felülfertőződése következtében kialakult gennyvérűségben elhunyt. Az értesített mentők, illetve háziorvos már csak a halál beálltát tudták megállapítani.

A törvényszék a vádlottat emberölés bűntettében találta bűnösnek, ezért őt 2 év börtönre ítélte, melynek végrehajtását 5 év próbaidőre felfüggesztette.

Az ítélet ellen a vádlott védője jelentett be fellebbezést elsődlegesen felmentés, másodlagosan eltérő minősítés és enyhítés végett.

Eljáró bíróság: