Rablás Pest megyében

Tárgyalás időpontja: 
2017. január 18. szerda, 09:30
Ügy tárgya: 
Emberölés bűntette
Ügyszám: 
Bf.168/2016.
Tárgyalás helyszíne: 
Pécsi Ítélőtábla, 7623 Pécs, Rákóczi út 34.
Tárgyaló: 
földszint I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Pécsi Ítélőtábla tanácsa kirendelés alapján a Fővárosi Ítélőtábla ügyében jár el.

Egyéb információ: 

Az első fokon eljárt Budapest Környéki Törvényszék a következő tényállást állapította meg.

2008 decemberében az I.r. és a II.r. vádlott olyan információt kapott, miszerint a sértett nagy összegű készpénzt és egyéb értékeket tart családi házában. A vádlottak és társaik elhatározták, hogy ezeket a dolgokat ha kell akár erőszak, élet vagy testi épség elleni fenyegetés alkalmazásával megszerzik.

2008. december 15-én kora hajnalban az I.r. és a II.r. vádlott két társával megjelent a sértetti háznál, magukkal vittek 2 „viperát”, illetve 2 maroklőfegyvernek látszó tárgyat. A bejárati ajtót egy hengeres tárgy segítségével befeszítették, aminek a hangjára felébredt az emeleten alvó férfi és felesége is. A férfi kinézett a hálószobájuk ajtaján és rákiáltott a lépcső aljában álló emberre, aki erre elkezdett felszaladni a lépcsőn. A férfi az ajtót becsukta, megkísérelte azt tartani, de az ember betörte azt és a II.r. vádlottal a szobába lépett. Az elsőként belépő férfi nagy erejű ütést mért a sértett férj fejére, aki ettől erősen vérezni kezdett. A szobába harmadikként belépő férfi a feleséghez lépett és egy pisztolynak látszó tárgyat tartott a fejéhez. A férjet eközben a II.r. vádlott több alkalommal megütötte, végül az ágy mellett ülve maradt. A házaspárt megkötözték és pénzt követeltek tőlük. Az útmutatásuk alapján megtalált 100.000 Ft-ot az elkövetők kevesellték, ezért azzal fenyegették meg őket, hogy elviszik a velük szintén ott tartózkodó 5 éves kislányukat. A sértettektől ékszereiket is elvették, mindösszesen 759.500 Ft értékben.

Eközben az I.r. vádlott a földszinti szobájából a férj nagymamáját megöléssel fenyegetve a hálószobába kényszerítette, ahol kezeit megkötözte. A II.r. vádlott pedig a feleségnek akkor 15 éves lányát vitte át a szülői hálószobába és őt is megkötözte. A II.r. vádlott arca elől a sál többször lecsúszott eközben, így arca láthatóvá vált.

A II.r. vádlott a 15 éves lány szobájába visszatérve megtalálta annak bekapcsolt állapotban lévő mobiltelefonját, amit közölt társaival. Ők megijedtek attól, hogy értesítették a rendőrséget, ezért távozni készültek. A hálószobai szekrény polcáról még magukhoz vettek 20.000-30.000 Ft készpénzt, illetve a feleség táskájából is 45.000-50.000 Ft-ot és a sértetteket megkötözve hagyva távoztak. Az egyik elkövető még megfenyegette őket, hogy 20 percig ne csináljanak semmit, mert visszajön.

Az elkövetők távozását követően a 15 éves lány kiszabadította kezeit, majd édesanyját is és a többieket is. Ezt követően értesítették a rendőrséget.

Az I.r. vádlottat a rendőrjárőrök még aznap este elfogták.

A férj a bántalmazás következtében közvetett életveszélyes állapotba került, míg nagymamája könnyebb sérülést szenvedett el.

 

A Budapest Környéki Törvényszék az I.r. vádlottat 2 rendbeli rablás bűntettében (mint társtettest), 1 rendbeli életveszélyt okozó testi sértés bűntettében (mint társtettest), 1 rendbeli magánlaksértés bűntettében (mint társtettest) és 4 rendbeli személyi szabadság megsértésének bűntettében (mint társtettest) találta bűnösnek, ezért őt 9 év fegyházbüntetésre és 9 év közügyektől eltiltásra ítélte. A II.r. vádlottat a bíróság bűnösnek találta 2 rendbeli rablás bűntettében (mint társtettest), 1 rendbeli életveszélyt okozó testi sértés bűntettében (mint társtettest), 1 rendbeli magánlaksértés bűntettében (mint társtettest), 3 rendbeli személyi szabadság megsértésének bűntettében (mint társtettest) és 1 rendbeli személyi szabadság megsértésének bűntettében, ezért őt 8 év fegyházbüntetésre és 8 év közügyektől eltiltásra, valamint 308.000 Ft vagyonelkobzásra ítélte. A III.r. vádlottat a bíróság felmentette az ellene emelt vádak alól, mivel nem volt megállapítható, hogy ő azonos lenne az elkövetők egyikével.

Az ítélet ellen az I.r. és II.r. vádlottak és a védőik jelentettek be fellebbezést.

Eljáró bíróság: