Emberölés bűntettének kísérlete

Tárgyalás időpontja: 
2017. február 14. kedd, 09:00
Ügy tárgya: 
emberölés bűntettének kísérlete
Ügyszám: 
Bf.40/2016.
Tárgyalás helyszíne: 
Pécsi Ítélőtábla, 7623 Pécs, Rákóczi út 34.
Tárgyaló: 
földszint I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az első fokon eljárt Zalaegerszegi Törvényszék által megállapított tényállás alapján a vádlott H.Á. (23 éves, többszörösen büntetett előéletű Zala megyei férfit) 2015. május 18-áról 19-ére virradó éjszaka ittas állapotban elhatározta, hogy betör a velük szemben lakó 85 éves egyedülálló sértett házába. A vádlott bement a sértett házának kerítéssel körülvett és zárt kapus udvarára. A lakóépület egyik ablakán a szúnyoghálót kiszakította, azon keresztül bemászott a sértett nyári konyhájában és ott különböző élelmiszereket pakolt össze hogy azokat ellopja. A lakásban a kutatás közben zajt csapott, erre felébredt a sértett, aki felkapcsolta a villanyt és a vádlottat a konyhában tetten érte. Rákiabált, mire a vádlott egy húsvágóbárddal több ütést mért a sértett fejére. Közben a sértettől pénzt követelt. Az időskorú sértett az ütésektől a földre esett, de a vádlott a bántalmazást nem hagyta abba, további ütéseket mért a fejére és meg is rúgta. Ezt követően a szobából egy pénztárcából 3000 Ft készpénzt vett magához, valamint a konyhába összekészített élelmiszereket sört, bort, tojást és kávét egy műanyag festékes vödörbe pakolta és a megszerzett értékekkel a helyszínről eltávozott.

A sértett a bántalmazás következtében a fején életveszélyes koponya csonttörést, illetve egyéb csonttöréses és zúzódásos sérüléseket szenvedett. A sérülések a koponyacsont hiány és a jobb szem látásromlása miatt maradandó fogyatékosság hátramaradása mellett, 90 nap alatt gyógyultak.

Az elsőfokú bíróság a vádlottat bűnösnek mondta ki nyereségvágyból, védekezésre korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletében és magánlaksértés bűntettében, ezért halmazati büntetésül 20 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, egyben elrendelte egy korábbi hat hónapos felfüggesztett szabadságvesztés végrehajtását.

A Zalaegerszegi Törvényszék ítélete ellen a vádlott enyhítésért, védője eltérő minősítésért - életveszélyt okozó testi sértés megállapításáért - egyebekben pedig enyhítés végett jelentett be fellebbezést.

Eljáró bíróság: