Kábítószer-kereskedelem bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2017. február 14. kedd, 13:00
Ügy tárgya: 
Kábítószer-kereskedelem bűntette
Ügyszám: 
Fővárosi Ítélőtábla Bf.165/2016.
Tárgyalás helyszíne: 
Pécsi Ítélőtábla, 7623 Pécs, Rákóczi út 34.
Tárgyaló: 
földszint I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Pécsi Ítélőtábla kirendelés alapján a Fővárosi Ítélőtábla ügyében jár el.

 

A Fővárosi Törvényszék a következő tényállást állapította meg:

 

M. R. G. (61 éves, venezuelai állampolgár) III.r. vádlottat egy ismerőse bízta meg Dél-Amerikában azzal, hogy tartozása fejében nagyobb mennyiségű kábítószert csempésszen Magyarországra és azt adja át a nála jelentkező személynek. A III.r. vádlott a gyomrában, 47 db kapszulában összesen több mint fél kilogramm, nagy tisztaságú kokaint csempészett az országba. 2013. szeptember 25. napján érkezett Budapestre.

 

L. B. (50 éves, Hollandiában élő, horvát állampolgár) I.r. vádlott megbízást kapott egy ismerősétől, hogy Magyarországon nagyobb mennyiségű kábítószert vegyen át. Az I.r. vádlott 2013. október elején érkezett Magyarországra, ahol találkozott N. B. (43 éves, hosszabb ideje Magyarországon tartózkodó, montenegrói állampolgár) II.r. vádlottal.

 

Az I.r. vádlott a II.r. vádlott társaságában 2013. október 4. napján az esti órákban budapesti szállásán felkereste a III.r. vádlottat. Az I.r. vádlott a kábítószert átvette a III.r. vádlottól, ezt követően visszaült a taxiba és az autóban várakozó II.r. vádlott társaságában a helyszínről elhajtottak. A gépkocsiban az I.r. vádlott a kábítószert tartalmazó csomagot átadta a II.r. vádlottnak azzal a céllal, hogy azt őrizze meg. A II.r. vádlott tudta, hogy kábítószert tartalmazó csomagot vesz át ismerősétől. Amikor a II.r. vádlott a gépkocsiból kiszállt, az őket megfigyelő rendőrök intézkedtek az I.r. és II.r. vádlottal szemben, őket a helyszínen elfogták. A II.r. vádlott menekülés közben a kábítószert tartalmazó csomagot eldobta, a kokaint tartalmazó kapszulák az utcán szétszóródtak. A vádlottaktól lefoglalt kábítószer a jelentős mennyiség alsó határának több mint tízszerese volt. Az I.r. vádlott az eljárás kezdeti szakaszában magát hamis horvát okmányokkal igazolta. A rendőri intézkedés során a II.r. vádlottnál ugyancsak valótlan tartalmú román iratokat találtak.

 

A fenti tényállás alapján az elsőfokú bíróság az I.r. vádlottat társtettesként elkövetett kábítószer kereskedelem bűntette és közokirat-hamisítás bűntette miatt halmazati büntetésül 14 év fegyházra és végleges hatályú kiutasításra, a II.r. vádlottat kábítószer birtoklás bűntette és közokirat-hamisítás előkészületének vétsége miatt halmazati büntetésül 6 év fegyházra és 6 év kiutasításra ítélte, míg a III.r. vádlottat társtettesként elkövetett kábítószer kereskedelem bűntette miatt 10 év fegyházra és 10 év kiutasításra ítélte az elsőfokú bíróság.

A törvényszék ítélete ellen a vádlottak és védőik elsősorban felmentés, másodsorban enyhítés végett jelentettek be fellebbezést.

Eljáró bíróság: