Emberölés bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2017. február 20. hétfő, 11:00
Ügy tárgya: 
Emberölés bűntette
Ügyszám: 
Bf.39/2016.
Tárgyalás helyszíne: 
Pécsi Ítélőtábla, 7623 Pécs, Rákóczi út 34.
Tárgyaló: 
földszint I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az ügyészség azzal vádolta S.Z. vádlottat (35 éves, büntetlen előéletű, Tolna megyei férfi), hogy 2014. december 16. napján a késő esti órákban bement a szomszédjában lakó idős és számos betegsége miatt mozgásában korlátozott sértett házába. A sértett észrevette a vádlottat, számonkérte őt, mire a vádlott egy 20 cm hosszú fahasábbal legalább 4 alkalommal – egy esetben nagy, egyebekben közepes erővel – a fején megütötte. Ezt követően még további kétszer ütött a sértett feje irányába, de ezek az ütések a sértett védekezésül felemelt kezét találták el.

A súlyosan sérült, de még élő sértettet a vádlott magára hagyta és az ingatlanból távozott. A sértett halálának közvetlen oka vérzéses, traumás shock volt, de szerepet játszottak benne a sértett természetes okú betegségei is.

 

Az elsőfokú bíróság ezzel szemben a következő tényállást állapította meg. A sértett házába 2014. december 16. napján az esti órákban egy ismeretlen személy ment be, a sértettet egy fahasábbal többször fejbe ütötte. A lakásban a sértett pénztárcájából kivette az ott tartott ismeretlen mennyiségű pénzt, majd távozott.

Az elsőfokú bíróság álláspontja szerint a rendelkezésre álló bizonyítékok kétséget kizáróan nem bizonyították, hogy a cselekményt S.Z. vádlott követte el, ezért őt az emberölés vádja alól felmentette.

 

A Szekszárdi Törvényszék ítélete ellen az ügyészség jelentett be fellebbezést a vádlott terhére, bűnösségének megállapítása és büntetés kiszabása végett. A fellebbezést a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezése érdekében tartotta fenn.

A Pécsi Ítélőtábla 2016. december 20. napján az ügyben bizonyítást rendelt el és tárgyalást tűzött ki.

Eljáró bíróság: