Kábítószer-kereskedelem bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2017. február 24. péntek, 09:00
Ügy tárgya: 
Kábítószer-kereskedelem bűntette
Ügyszám: 
Bf.49/2016.
Tárgyalás helyszíne: 
Pécsi Ítélőtábla, 7623 Pécs, Rákóczi út 34.
Tárgyaló: 
földszint I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az első fokon eljárt Pécsi Törvényszék a következő tényállást állapította meg.

Az I.r. vádlott (47 éves férfi) 2015. év előtt hosszabb ideig Németországban dolgozott, de egészségi állapota miatt haza kellett térnie. Magyarországon nem tudott elhelyezkedni, ezért miután tartalékait felélte úgy döntött, hogy a kábítószer-kereskedés megfelelő jövedelemforrás lesz számára. Élve egy ismeretlen személy ajánlatával, 400g kábítószert vásárolt. A kábítószert 1-10g-os adagokban kimérte és legalább három, az eljárás során ismeretlenül maradt személynek értékesítette.

A II.r. vádlott (38 éves férfi) értesült arról, hogy az I.r. vádlott kábítószer értékesítéssel foglalkozik, ezért 2015. február 5-én felkereste őt és 17,02 g kábítószert vásárolt tőle 32.000 Ft-ért. A II.r. vádlottat még ezen a napon rendőri ellenőrzés alá vonták és megtalálták nála a kábítószert. Miután a nyomozóhatóság értesült arról, hogy kitől vásárolta a kábítószert, az I.r. vádlott lakásán házkutatást tartottak és 396,68 g kábítószert lefoglaltak.

A Pécsi Törvényszék az I.r. vádlottat bűnösnek találta kábítószer-kereskedelem bűntettében, ezért őt 5 év fegyházra és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság a II.r. vádlottat kábítószer birtoklása bűntettében találta bűnösnek és őt mint többszörös visszaesőt 3 év fegyházra és 4 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen a vádlottak és védőik enyhítésért jelentettek be fellebbezést.

Eljáró bíróság: