Emberölés bűntettének kísérlete

Tárgyalás időpontja: 
2017. február 28. kedd, 09:00
Ügy tárgya: 
emberölés bűntettének kísérlete
Ügyszám: 
Bf.42/2016.
Tárgyalás helyszíne: 
Pécsi Ítélőtábla, 7623 Pécs, Rákóczi út 34.
Tárgyaló: 
földszint I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az első fokon eljárt Zalaegerszegi Törvényszék a következő tényállást állapította meg:

Sz. Z. vádlott (59 éves, többszörösen büntetett előéletű, Zala megyei férfi) 2015. június 6. napján a déli órákban, ittas állapotban, kerékpárral - a tőle már hosszabb ideje különváltan élő - élettársa házához ment. A vádlott arra kérte volt élettársát, hogy térjen vissza hozzá amit O. I. megtagadott. A vádlott indulatba jött, bement a ház udvarára, az ott tartózkodókat megöléssel fenyegette, szitkozódott és a zsebéből elővette bicskáját. Az udvaron tartózkodó L.T. sértettet - anélkül, hogy vele szóváltásba keveredett volna - a mellkasán egy alkalommal közepes erővel megszúrta. L.T. sértett a szúrás következtében életveszélyes sérülést szenvedett.

Ezt követően a vádlott bement a házba, ahová az élettársa bemenekült. Megpróbálta benyomni annak a szobának az ajtaját, ahol az élettársa és több más személy tartózkodott. Ez a szobában tartózkodó személyek ellenállása miatt nem sikerült, ők az ajtót belülről nyomva megakadályozták, hogy a vádlott oda behatoljon. Ezt követően a vádlott a másik szobába lépett ahonnan B. A. kimenekült, míg a szobában tartózkodó O.SZ. sértettet a vádlott utolérte és őt hátulról a bal vállán a lapockacsúcs tájékán, közepest el nem érő erővel megszúrta, majd a földre rántotta és a földön „most megdöglesz” kiáltás kíséretében még kétszer a mellkasán, illetve egy alkalommal a homlokán megszúrta. O.SZ. sértett a szúrások következtében nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett. A kiabálásra és B.A. menekülésére felfigyelt az udvarban kerékpárját szerelő 15 éves O.M.T., aki a vádlott után ment és látva O.Sz. sértett bántalmazását egy lapáttal Sz.Z. vádlottat a hátán megütötte. Sz.Z. vádlott O.Sz. sértett további bántalmazásával felhagyott, üldözőbe vette O.M.T-t, akit az udvarra kergetett, de utol nem érte. Ezt követően a vádlott a helyszínt elhagyta.

A fenti tényállás alapján a Zalaegerszegi Törvényszék a vádlottat több emberen elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt 16 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. A büntetés kiszabása során a törvényszék súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlottat korábban két alkalommal hosszabb tartamú szabadságvesztésre ítélték emberölés bűntette miatt.

A törvényszék ítélete ellen a vádlott és védője enyhítésért, a cselekmény eltérő minősítése érdekében, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének megállapításáért jelentett be fellebbezést.

Eljáró bíróság: