Emberölés bűntette - Zalából

Tárgyalás időpontja: 
2017. április 26. szerda, 09:00
Ügy tárgya: 
Emberölés bűntette
Ügyszám: 
Bf.57/2016.
Tárgyalás helyszíne: 
Pécsi Ítélőtábla, 7623 Pécs, Rákóczi út 34.
Tárgyaló: 
földszint I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az első fokon eljárt Zalaegerszegi Törvényszék a következő tényállást állapította meg:

F.L. (39 éves, büntetett előéletű, Somogy megyei férfi) I.r. vádlott, aki a cselekmény elkövetésekor alig töltötte be 18 életévét, 1993-ban ismerkedett meg a nála 30 évvel idősebb sértettel. Rendszeresen együtt kirándultak, étterembe jártak, vadászni is elvitte a sértett a vádlottat.

1996 áprilisában az I.r. vádlott beszámolt a sértettel fenntartott kapcsolatáról barátjának, (44 éves, büntetett előéletű, Somogy megyei férfi) a II.r. vádlottnak. Elhatározták, hogy megszerzik a sértett vagyontárgyait, megegyeztek abban is, hogy az I.r. vádlott megöli a sértettet. A II.r. vádlott 5,6 mm-es lőszer kilövésére alkalmas pisztolyt adott az I.r. vádlottnak.

1996. április 5. napján az I.r. vádlott az estét a sértett lakásában töltötte. Amikor a sértett elaludt, a pisztollyal közelről fejbe lőtte. A sértett azonnal meghalt.

Az I.r. vádlott a házból elvitte a sértett 3 db vadászpuskáját, tévéjét, videomagnóját. Az ingóságokat a sértett LADA NIVA gépkocsijába pakolta és azzal a II.r. vádlott lakására vitte az összesen 619.000 Ft értékű zsákmányt.

A Zalaegerszegi Törvényszék az I.r. vádlottat előre kitervelten, nyereségvágyból, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt 15 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra, a II.r. vádlottat, mint bűnsegédet előre kitervelten, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntette miatt 13 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítélet ellen a vádlottak és védőik elsősorban felmentés miatt jelentettek be fellebbezést.

Eljáró bíróság: