Új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2017. október 27. péntek, 11:00
Ügy tárgya: 
Új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette
Ügyszám: 
Bf.II.17/2017.
Tárgyalás helyszíne: 
Pécsi Ítélőtábla, 7623 Pécs, Rákóczi út 34.
Tárgyaló: 
földszint I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az első fokon eljárt Pécsi Törvényszék a következő tényállást állapította meg:

 

2014. december 20. napján a vádlott napközben alkoholt fogyasztott, amitől délutánra erősen ittas állapotba került. Meg nem állapítható módon hozzájutott egy tépőzáras átlátszó műanyag zacskóban tárolt új pszichotróp anyaghoz. A kora esti órákban egy sörözőhöz ment, ahol az ott álló csoportokhoz ment és két fiatalkorú lánynak – megmutatva a nála lévő zacskó tartalmát – fogyasztásra kínálta fel a nála lévő zöld színű, ismeretlen eredetű növényi szárított anyagot. A lányok visszautasították a vádlott ajánlatát, azonban egy közelben tartózkodó férfi, aki hallotta a beszélgetése, odalépett és közölte, hogy ő elfogadja.

Ezt követően a két férfi a söröző mögötti területre ment, ahol az anyagból, feltehetőleg dohánytörmelék közé sodorva közösen elfogyasztottak egy-egy mennyiséget. Rövid időn belül mindketten rosszul lettek és eszméletüket veszítették. A földön fekvő férfiakhoz a járókelők hívtak mentőt. A vádlottat és társát kórházba szállították, ahol a vádlott társa elhunyt, halálában szerepet játszott az elfogyasztott anyag.

A vádlottat a törvényszék új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette és új pszichoaktív anyaggal visszaélés vétsége miatt 2 év szabadságvesztésre (börtön) és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. A bíróság vizsgálta az emberölés gondatlan alakzata megvalósulásának lehetőségét, azonban miután nem tárható fel az, hogy a férfiak között milyen párbeszéd zajlott le, azt megállapíthatónak nem találta.

Az ítélet ellen a vádlott és a védő enyhítésért jelentett be fellebbezést.

 

Eljáró bíróság: