Kábítószer-kereskedelem bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2017. december 20. szerda, 09:00
Ügy tárgya: 
Kábítószer-kereskedelem bűntette
Ügyszám: 
Bf.47/2017
Tárgyalás helyszíne: 
Pécsi Ítélőtábla, 7623 Pécs, Rákóczi út 34.
Tárgyaló: 
földszint I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az első fokon eljárt Kaposvári Törvényszék a következő tényállást állapította meg:

 

Az I.r. vádlott Hollandiában dolgozott kamionsofőrként, 2014 év vége felé megállapodott a II.r. vádlottal, hogy kábítószert juttat be Magyarország területére és azt eljuttatja a II.r. vádlottnak. Az I.r. vádlott a III.r. vádlottal pedig abban állapodott meg, hogy a II.r. vádlotthoz eljuttatott kábítószerből a III.r. vádlott is értékesíthet.

2014. december elején a II.r. vádlott meg is kapott egy csomagot, amelyben kábítószer volt (többek között 4723 db tabletta (MDMA) és 61,84 g kokain por). A csomag érkezéséről tudomása volt a III.r vádlottnak is, aki a IV.r. vádlottnak 600Ft/db áron 800 db MDMA-t tartalmazó extasy tablettát értékesített. A IV.r. vádlott az átvett tablettákat Pécsett ismeretlen személyeknek 1200-1500 Ft-ért adta el.

2015. áprilisában a IV.r. vádlott ismét vett 800 db tablettát, ezúttal közvetlenül a II.r. vádlottól. A helyszínre érkező rendőrök a II.r. és a IV.r. vádlottakat elfogták és a kábítószert lefoglalták.

 

Az I.r. vádlott 2014 decemberében az V.r. vádlottal is megegyezett arról, hogy részére kábítószert és pszichotróp anyagot értékesít. Az átadásra 2014. decemberében került sor. A nyomozó hatóság 2015. február 8-án az V.r. vádlottól 563 db MDMA tartalmú  tablettát és 824 db 2C-B tartalmú tablettát foglalt le.

 

A Kaposvári Törvényszék kábítószer-kereskedelem bűntette miatt az I.r. vádlottat 9 év fegyházra és 9 év közügyektől eltiltásra, a II.r. vádlottat 8 év fegyházra és 8 év közügyektől eltiltásra, a III.r. vádlottat 7 év fegyházra és 7 év közügyektől eltiltásra, míg a IV.r. vádlottat8 év fegyházra és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte. az V.r. vádlottat a bíróság kábítószer bitroklása miatt 6 év fegyházra és 6 év közügyektől eltiltásra ítélte.

 

Az ítélet ellen az ügyész valamennyi vádlott terhére súlyosításért, míg a vádlottak és védőik felmentés, enyhítés, illetve eltérő minősítés végett jelentettek be fellebbezést.

Eljáró bíróság: