Emberölés bűntettének kísérlete

Tárgyalás időpontja: 
2018. január 10. szerda, 09:00
Ügy tárgya: 
Emberölés bűntettének kísérlete
Ügyszám: 
Bf.57/2017.
Tárgyalás helyszíne: 
Pécsi Ítélőtábla, 7623 Pécs, Rákóczi út 34.
Tárgyaló: 
földszint I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az első fokon eljárt Pécsi Törvényszék B.P. vádlottat emberölés bűntettének kísérlete miatt 5 év börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte.

 

Az italozó életmódot folytató vádlott (57 éves, büntetlen előéletű, Baranya megyei férfi) 2016 januárjában befogadott lakásába egy hajléktalan nőt, aki korábban prostituáltként dolgozott. A vádlott és a sértett között rendszeresek voltak a veszekedések, több esetben előfordult, hogy a sértett bántalmazta is a vádlottat, őt sodrófával ütlegelte. A vádlott feljelentést is tett a sértett ellen. A vádlott szerette volna, hogy a sértett távozzon a lakásból, ennek érdekében azonban lépéseket nem tett.

 

2016. augusztus 12. napján a sértett orvosi vizsgálatra kapott időpontot, de későn ébredt fel. A késedelem miatt folyamatosan megjegyzéseket tett a vádlottra. Ezt a vádlott megelégelte, egy 19 cm pengehosszúságú késsel a fürdőszobában mosakodó sértett hátát kis erővel megszúrta. Ezt követően a sértettet hátulról átkarolta, dulakodtak. A sértett védekezett, ennek során kezével megmarkolta a sértett kését. A dulakodás során a sértett oldal fordult a vádlottnak, aki a sértettet egy alkalommal közepes erővel a mellkasán, egyszer pedig nagy erővel a hasán megszúrta. A sértett a vádlott elől a lakás erkélyére menekült, onnan segítségért kiáltozott.

 

A sértett hasát és mellkasát ért szúrások életveszélyes sérülést okoztak, a sértett életét a gyors orvosi beavatkozás, műtét mentette meg.

 

A törvényszék ítélete ellen a vádlott és védője elsősorban a minősítés megváltoztatása, másodlagosan enyhítés érdekében jelentett be fellebbezést.

Egyéb információ: 

Dr.Makai Lajos tanácsa – másodfokú nyilvános ülés – határozathozatal várható

Eljáró bíróság: