Életveszélyt okozó testi sértés bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2018. január 30. kedd, 09:00
Ügy tárgya: 
Életveszélyt okozó testi sértés bűntette
Ügyszám: 
Bf.III.54/2017.
Tárgyalás helyszíne: 
Pécsi Ítélőtábla, 7623 Pécs, Rákóczi út 34.
Tárgyaló: 
földszint I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az elsőfokon eljárt Pécsi Törvényszék a következő tényállást állapította meg:

B.Zs. I.r. vádlott (24 éves, büntetett előéletű, Baranya megyei nő) gyermekotthonban nevelkedett, ahonnan többször megszökött. 2011-ben gyermeke született, aki nevelőszülőkhöz került. Az I.r. vádlott megismerkedett B.T. II.r. vádlottal (26 éves, büntetlen előéletű Baranya megyei férfi) akivel élettársi kapcsolatot létesített. Ebből a kapcsolatból 2012-ben újabb gyermeke született, akit másfél évig közösen neveltek. 2013. év végén a harmadik gyermekével terhes I.r. vádlott többször meglátogatta 2011-ben született fiát, élettársával elhatározták, hogy a gyermeket magukhoz veszik, a gyermek 2014 januárjában került a vádlottak családjába.

A még nem szobatiszta sértett a vádlottak nevelése felügyelete alatt napokon belül nagy számú különböző – 8 napon belül gyógyuló - sérülést szenvedett. Egy alkalommal a zuhanyzóban elesett, fejét beütötte. Ettől közvetett életveszélyes sérülést szenvedett, de a vádlottak nem vitték orvoshoz.

2014. január 21. napján a sértett fürdetése közben az I.r. vádlott kiment a fürdőszobából. Ezalatt a gyermek megnyitotta a zuhany csapját és 80 C0 vizet engedett magára. A forrázás miatt égési sérüléseket szenvedett, de anyja és annak élettársa ekkor sem vitték orvoshoz.

2014. január 25-ről 26-ra virradó éjszaka ismeretlen körülmények között a gyermekkorú sértett több órát töltött a téli hidegben, fűtetlen szobában. Emiatt reggelre kihűlt, hypotermiás állapotba került. A vádlottak a délelőtti órákban értesítették a mentőket, akik a gyermeket életveszélyes állapotban vitték kórházba.

Az eljárás során kétséget kizáróan nem lehetett bizonyítani, hogy a vádlottak szándékosan bántalmazták a gyermeket.

E tényállás alapján a vádlottakat bűnösnek mondta ki a törvényszék gondatlanságból elkövetett életveszélyt okozó testi sértés vétségében és kiskorú veszélyeztetésének bűntettében. Ezért az I.r. vádlottat 3 év börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra, a II.r. vádlottat 1 év 6 hónap börtönre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte. Egyben elrendelte az I.r. vádlottal szemben korábban kiszabott 6 hónap fogházbüntetés végrehajtását.

A törvényszék ítélete ellen az ügyész a vádlottak terhére a minősítés megváltoztatásáért és a büntetés súlyosításáért, az I.r. vádlott és védője enyhítés, a II.r. vádlott felmentésért, védője elsősorban felmentés, másodsorban enyhítés végett jelentett be fellebbezést.

                                                                                           

Megjegyzés: tárgyalás, határozathozatal várható

Eljáró bíróság: