Kábítószer-kereskedelem bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2018. október 5. péntek, 09:00
Ügy tárgya: 
Kábítószer-kereskedelem bűntette
Ügyszám: 
Bf.II.27/2018.
Tárgyalás helyszíne: 
Pécs, Rákóczi út 34.
Tárgyaló: 
fszt. I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Pécsi Törvényszék a következő tényállást állapította meg:

A büntetett előéletű vádlott (26 éves férfi) 2014. szeptember 19-én szabadult feltételesen szabadságvesztés büntetéséből. Mivel munkahellyel és rendszeres jövedelemmel nem rendelkezett, elhatározta, hogy kábítószert és új pszichoaktív anyagot fog árusítani és e bevételből tartja el magát.

2015 májusáig a vádlott ismeretlen forrásból különböző kábítószereket és új pszichoaktív anyagot vásárolt, amelyeket a lakásában tárolt, porciózott, majd eladott. A vádlottal a vásárlói telefonon vették fel a kapcsolatot, a kábítószer átadására pedig Pécs területén nyilvános helyen került sor. 2014 szeptembere és 2015 májusa között a vádlott marihuánát és szintetikus kannabinoidokat tartalmazó növényi törmeléket, biofüvet adott el több személynek. Az eljárás során azonban a biofű pontos hatóanyagtartalma nem volt megállapítható és az sem, hogy a vádlott az eladásból milyen jövedelemre tett szert. Lakossági bejelentést követően a vádlottnál házkutatást végeztek, amely során kábítószereket is lefoglaltak.

A vádlott a vádirat kézbesítését követően a tárgyalásokon nem jelent meg, ismeretlen helyre távozott, európai, majd nemzetközi elfogatóparancs kibocsátása után 2017. július 28-án Tenerifén fogták el. Bíróság elé állítására csak ezt követően kerülhetett sor.

A Pécsi Törvényszék a vádlottat jelentős mennyiségű kábítószerre, forgalomba hozatallal elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette és új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt, mint visszaesőt 7 év fegyházra és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője elsődlegesen felmentésért, másodlagosan eltérő minősítés és enyhítés végett jelentett be fellebbezést.

Eljáró bíróság: