Választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény

Tárgyalás időpontja: 
2022. január 28. péntek, 10:45
Ügy tárgya: 
Választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény
Ügyszám: 
Bf.II.40/2021.
Tárgyalás helyszíne: 
7623, Pécs Rákóczi út 34.
Tárgyaló: 
földszint I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Zalaegerszegi Törvényszék által megállapított tényállás szerint a vádlott 2019 szeptemberében 3 nagykanizsai hajléktalant azzal keresett meg, hogy jelentkezzenek be egy várföldei ingatlanba és az októberi önkormányzati választásokon az általa megnevezett személyekre szavazzanak. A hajléktalanok elfogadták az ajánlatot, bejelentkeztek a nevezett ingatlanba, amiért fejenként 1.000 Ft-ot kaptak.

2019. október 13-án a vádlott Nagykanizsáról Várföldére szállította a hajléktalanokat, közben ételt-italt vásárolt nekik, majd elmagyarázta, hogy a választáson kikre kell szavazniuk. A szavazatok leadása után a vádlott a helyi italboltban még italt vásárolt a férfiaknak, átadott nekik fejenként 5.000 Ft-ot, majd visszaszállították őket Nagykanizsára.

A Zalaegerszegi Törvényszék előkészítő ülésén a vádlott beismerte bűnösségét a vádban szereplő valamennyi cselekményben és a beismeréssel érintett körben a tárgyalásról való jogáról is lemondott. A törvényszék a vádlottat bűnösnek mondta ki választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény bűntettében, valamint 3 rendbeli közokirat-hamisítás bűntettében, ezért őt 1 év börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 1 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztette.

Az ítélet ellen a vádlott és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést.

Eljáró bíróság: