Emberölés bűntettének kísérlete

Tárgyalás időpontja: 
2022. április 1. péntek, 10:45
Ügy tárgya: 
Emberölés bűntettének kísérlete
Ügyszám: 
Bf.II.61/2021.
Tárgyalás helyszíne: 
7623, Pécs Rákóczi út 34.
Tárgyaló: 
földszint I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az elsőfokon eljárt Pécsi Törvényszék által megállapított tényállás szerint a vádlott (61 éves férfi) és a sértett házastársak voltak, korábban mindketten kamionsofőrként dolgoztak, azonban a vádlott romló egészségi állapota miatt 2020 nyarától már nem tudott dolgozni. A sértett azonban továbbra is külföldön dolgozott, ahonnan időnként hazalátogatott. A vádlott ezt megelőzően is, de különösen ettől az időponttól fogva rendszeresen és nagy mennyiségben fogyasztott szeszes italt, feleségére féltékeny volt és ittas állapotban azt hangoztatta, hogy megöli a feleségét, felgyújtja a házukat, majd magával is végez. Emiatt mindketten válni szerettek volna.

2020. novemberében a sértett ismét hazalátogatott. Ennek során fiával vásárolni ment, amikor személygépkocsijuk elromlott, amit a vádlottal telefonon közölt, majd részt vett egy családi rendezvényen. A vádlott a gépkocsi miatt ideges lett, és mire felesége este hazaért erősen ittas állapotba került, felelősségre vonta a sértettet az elromlott gépkocsi miatt, illetve megfenyegette, hogy megöli, felgyújtja a házat és öngyilkosságot követ el. Továbbá közölte vele, hogy válni akar, de amit ajándékba adott a feleségének, azt megtartja magának.

A sértett átment közelben lakó fiához, arany ékszereit náluk hagyta, majd hazatért. Ott ismét veszekedni kezdtek, aminek során a vádlott a sértett felső testét egy 12 cm pengehosszúságú késsel megszúrta, dulakodni kezdtek, ennek során további 3 alkalommal megszúrta a nőt. Ezt követően a sértett megragadta a vádlott kést tartó kezét, aki erre megharapta őt, a kés pedig ekkor eltört.

A sértett ekkor kisietett a házukból, átment a fiáékhoz, ahonnan értesítették a mentőket. A sértett fia pedig visszaszaladt a vádlotthoz, aki éppen egy kötéllel fel akarta magát akasztani, azonban ezt a sértett fia megakadályozta.

A sértett által elszenvedett sérülések 8 napon belül gyógyultak, az, hogy súlyosabb sérülés nem jött létre egyrészt a szerencsének, másrészt a sértett védekezésének volt köszönhető.

A Pécsi Törvényszék a vádlottat emberölés bűntettének kísérlete miatt 4 év 6 hónap börtönre és 4 év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte azzal, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, míg a vádlott és védője eltérő minősítésért és enyhítésért jelentett be fellebbezést.

Egyéb információ: 

Hornokné dr. Décsei Katalin

sajtótitkár

30/6315053

sajto_pitb@birosag.hu

Eljáró bíróság: