Gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége

Tárgyalás időpontja: 
2022. március 29. kedd, 09:30
Ügy tárgya: 
Gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége
Ügyszám: 
Bf.III.57/2021.
Tárgyalás helyszíne: 
7623, Pécs Rákóczi út 34.
Tárgyaló: 
földszint I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az első fokon eljárt Kaposvári Törvényszék által megállapított tényállás szerint az I.r. vádlott (65 éves, büntetlen előéletű, Somogy megyei férfi) 2018. október 11-én reggel 9 órakor érkezett haza, ahol élettársával és 1 év 8 hónapos fiával együtt lakott. Ezt követően elmendt édesanyja közelben levő lakó házához, majd 10 óra után érkezett vissza családi házának kapujához. Ugyanekkor érkezett a ház elé a Magyar Posta Zrt. tulajdonát képező VW B típusú gépkocsival a II. rendű vádlott (34 éves, büntetlen előéletű, Somogy megyei férfi). A II. rendű vádlott dudálással jelezte az I.r. rendű vádlottnak, hogy számára postai küldeményt hozott.

Az I.r. vádlott úgy tudta, hogy élettársa gyermeküket megetette és lefektette, ezért a kertes házhoz tartozó kerítésen lévő kiskaput kinyitotta, kiment az utcára a postás autóhoz és az ajtót – melyen a tolózárat kisfiú által el nem érhető magasságban helyezték el, hogy ne tudja kinyitni – nyitva hagyta. Az I.r. vádlott odalépett a II.r. vádlott által vezetett postás autóhoz, amely ekkor oly módon állt a ház előtt, hogy a gépkocsi jobb oldala volt a ház felé, azzal párhuzamosan állt. Az I.r. vádlott megkerülte a gépkocsit, a vezető ülés felőli oldalához ment, ahol a II.r. vádlottól átvette a részére érkező postai küldeményeket. 

Ezt követően II.r. vádlott – úgy, hogy az I.r. vádlott még mindig az autóvezető felőli oldalon tartózkodott – elindult, azonban nem tanúsított kellő körültekintést és az elsőbbségadásra vonatkozó szabályokat sem tartotta be. A gépkocsival úgy indult el, hogy nem győződött meg arról, hogy a gépkocsi előtt esetlegesen nem tartózkodik-e senki, illetve nem kell-e bárkinek elsőbbséget adnia.

Mindeközben a gyermekkorú sértett meglátta, hogy édesapja hazaérkezik és a nyitott kiskapun keresztül hozzá akart szaladni, közben a II.r. vádlott által vezetett postás gépkocsi előtt futott. A II.r. vádlott elindult, és kb. 1 méter megtételét követően kb. 4-5 km/h-s sebességgel a szolgálati gépjármű lökhárítójának elülső középső részével elütötte a sértettet, aki a gépjármű alá került. A II.r. vádlott ezt nem is észlelte, fékezés nélkül haladt tovább, csak akkor állt meg, kb. 21 méter megtételét követően, amikor az I.r. vádlott utána kiabált.

A kisfiú az elütés következtében a helyszínen életét vesztette, halálának közvetlen oka a baleset során elszenvedett agyzúzódás volt.

A Somogy Megyei Főügyészség az I.r. vádlottat gondatlanságból elkövetett emberölés bűntettével, míg a II.r. vádlottat halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolta.

A Kaposvári Törvényszék az I.r. vádlottat felmentette, míg a II.r. vádlottat közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt 1 év 6 hónap fogházra ítélte, melynek végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggesztette.

A törvényszék ítélete az I.r. vádlottal szemben – jogorvoslat hiányában – jogerőre emelkedett, míg a II.r. vádlott és védője felmentésért fellebbeztek.

Egyéb információ: 

Hornokné dr. Décsei Katalin

sajtótitkár

30/6315053

sajto_pitb@birosag.hu

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
135.12 KB