Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2022. április 22. péntek, 09:00
Ügy tárgya: 
különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntette
Ügyszám: 
Bf.II.7/2022.
Tárgyalás helyszíne: 
7623, Pécs Rákóczi út 34.
Tárgyaló: 
földszint I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az elsőfokon eljárt Zalaegerszegi Törvényszék által megállapított tényállás szerint a vádlottak élettársi kapcsolatban éltek. Az I.r. vádlottat (39 éves férfi) szabadságvesztéséből 2020. januárjában bocsátották feltételes szabadságra. Amíg büntetését töltötte, a várandós élettársa, a II.r. vádlott megismerkedett a sértettel, aki befogadta őt házába. A nő a gyermeke születése után is ott maradhatott, majd az I.r. vádlottat a szabadulását követően szintén befogadta a férfi.

2020. február 17-én a vádlottak, az I.r. vádlott testvére, valamint a sértett együtt italoztak. Az I.r. vádlott testvére estefelé ittassága miatt lefeküdt az egyik szobában, ahol a vádlottak gyermeke is aludt, míg a vádlottak és a sértett a konyhában beszélgettek. Ennek során szóváltás alakult ki közöttük, ami egyre erőszakosabbá vált, majd az I.r. vádlott megütötte a sértettet. A férfi ekkor bement a szobájába, de a vádlottak követték őt és mindketten bántalmazni kezdték, a földre került sértettet ököllel ütötték, rugdosták a fejét, nyakát és felsőtestét. A bántalmazást mintegy 10-15 percig folytatták. Eközben az I.r. vádlott testvére felébredt, de nem mert bemenni a sértett szobájába. A bántalmazást követően a vádlottak a konyhába mentek. Az I.r. vádlott testvére hallva a sértett nyöszörgését mentőt akart hívni hozzá, fel is hívta a segélyhívót, de a pontos címet nem tudta megmondani, az I.r. vádlott pedig kivette a kezéből a telefont és megszakította a hívást.

Az I.r. vádlott a sértett szobájába visszatérve már nem tapasztalt nála életjeleket. A vádlottak ekkor azon kezdtek tanakodni, hogy miként tüntethetnék el a holttestet. Az I.r. vádlott testvére újból akarta hívni a mentőket, de nem engedték neki, így azt mondta, hogy nem marad a házban. Az I.r. vádlott kijelentette, hogy ők sem maradnak a házban, várja meg őket. A II.r. vádlott összepakolta ruháikat, felsepert, felmosott a konyhában. A férfiak elhagyták a házat a gyermekkel, a II.r. vádlott pedig a holttest köré ruhaneműket helyezett el és azokat meggyújtotta.

A házat elhagyva az I.r. vádlott testvére elvált a két vádlottól és másik testvérének házához ment. Ott elmesélte a történteket, majd a délelőtt folyamán a Zalaegerszegi Rendőrkapitányságon személyesen bejelentést tett. A rendőröket a sértett házához vezette, ahol megtalálták a sértett holttestét.

A Zalaegerszegi Törvényszék a vádlottak bűnösségét társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében állapította meg. Az I.r. vádlottat 20 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy feltételes szabadságra nem bocsátható. A II.r. vádlottat a bíróság 18 év fegyházra és 10 év közügyektől eltiltásra ítélte, a vádlott a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

Az ítélet ellen a vádlottak és védőik jelentettek be fellebbezést.

Egyéb információ: 

Hornokné dr. Décsei Katalin

sajtótitkár

30/6315053

sajto_pitb@birosag.hu

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
119.16 KB