Gondatlanságból elkövetett testi sértés vétsége

Tárgyalás időpontja: 
2022. június 28. kedd, 09:30
Ügy tárgya: 
Gondatlanságból elkövetett testi sértés vétsége
Ügyszám: 
Bf.III.24/2022.
Tárgyalás helyszíne: 
7623, Pécs Rákóczi út 34.
Tárgyaló: 
földszint I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Szekszárdi Törvényszék által megállapított tényállás szerint a vádlottak házastársak, akik lakóházuk bekerített, körbezárt udvarán tartották akita inu fajtájú kutyájukat.

2019. július 18-án a vádlottak a házuk udvarán tartózkodtak, mivel az őket meglátogató rokonaik távozni készültek. Az egyik vádlott emiatt kinyitotta a nagykaput, amin kutyájuk kiszaladt az utcára.

Az utcán épp egy család kerékpározott, közülük az 5 éves kisfiú haladt elöl kerékpárjával. A kutya rátámadt a kisfiúra, ledöntötte kerékpárjáról és amikor a kisfiú védekezni próbált jobb alkarját elkapta, a földre rántotta és a karjánál fogva rángatta, miközben legalább 4 alkalommal megharapta. Az apa a támadást látva kerékpárjával felgyorsított, próbálta elütni a kutyát, de az út széli betonpadkának ütközött és elesett. A kutya az apa közeledtétől meghátrált, elengedte a kisfiút és elindult visszafelé. A kisfiú anyukája a támadást látva kiabálni kezdett, de amint a kutya vele szembe jött megijedt, vészfékezett, aminek hatására elvesztette a kerékpár felett a kontrollt, elesett és beütötte a fejét, rövid időre az eszméletét is elvesztette.

A kiabálásra a vádlottak és több szomszéd is kiment az utcára, hogy megnézzék mi történt.

Az apa az eséstől 8 napon belül gyógyuló sérülést, a kisfiú súlyos, 3-4 hét gyógytartamú sérüléseket, míg az anya ténylegesen 2-3 hét gyógytartamú, de közvetetten életveszélyes sérülést szenvedett el.

A Szekszárdi Törvényszék a vádlottakat gondatlanságból elkövetett közlekedés biztonsága elleni vétségben találta bűnösnek ezért az I.r. vádlottat 1 év szabadságvesztésre és 200.000 Ft pénzbüntetésre, míg a II.r. vádlottat 1 év 3 hónap szabadságvesztésre és 400.000 Ft pénzbüntetésre ítélte. A bíróság a szabadságvesztés büntetés végrehajtását mindkét vádlott esetében 1 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztette.

Az ítélet ellen az ügyész eltérő minősítésért és a vádlottak előzetes bírósági mentesítésben részesítése végett, míg az I.r. vádlott és védője enyhítésért, a II.r. vádlott és védője felmentésért jelentett be fellebbezést.

Egyéb információ: 

Hornokné dr. Décsei Katalin

sajtótitkár

30/6315053

sajto_pitb@birosag.hu

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
120.09 KB