Emberkereskedelem bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2022. szeptember 13. kedd, 13:30
Ügy tárgya: 
Emberkereskedelem bűntette
Ügyszám: 
Bf.III.20/2022.
Tárgyalás helyszíne: 
7623, Pécs Rákóczi út 34.
Tárgyaló: 
I. emelet 12. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Kaposvári Törvényszék a következő tényállást állapította meg: a vádlott (61 éves büntetlen előéletű, Somogy Megyei férfi) gyermekkora óta ismerősi kapcsolatban állt a sértett családjával, így tisztában volt azzal, hogy rendkívül nehéz anyagi és szociális körülmények között élnek. A sértettnek 16 éves korában gyermeke született, iskolai tanulmányait nem fejezte be, szakképesítéssel, munkahellyel nem rendelkezett, őt szülei sem tudták támogatni. Mivel a vádlott tisztában volt a sértett kiszolgáltatott helyzetével és azzal, hogy kiskorú gyermeke eltartásáról kell gondoskodnia, 2013-ban javasolta neki, hogy anyagi ellenszolgáltatásért nyújtson szexuális szolgáltatást a vádlott által szerzett férfiaknak. A vádlott ebből a célból a sértettet fodrászhoz vitte, neki ruhákat is vásárolt. A sértett a vádlott rábeszélésére 2013-tól 2020. novemberéig heti rendszerességgel a vádlott által előzetesen megbeszélt helyszíneken, különböző férfiaknak ellenszolgáltatásért cserébe szexuális szolgáltatást nyújtott. A szolgáltatást igénybe vevő férfiakkal a vádlott előzetesen egyeztetett, az ellenszolgáltatást is előzetesen ő vette át, a sértettet ő szállította gépjárművel. Alkalmanként 2.000-3.000 Ft-ot adott a nőnek.

A 2004-es születésű másik sértett szintén nehéz anyagi körülmények között élt. A barátján keresztül ismerkedett meg a vádlottal. 2019. május és 2020. júniusa közötti időben a vádlott a sértettet mintegy 4 alkalommal a lakóhelye környéki férfiakhoz szállította gépjárművel azzal a céllal, hogy szexuális szolgáltatást nyújtson nekik. A vádlott minden alkalommal, mikor az általa előzetesen megbeszélt helyszínre, a szolgáltatást igénybe vevőhöz szállította a sértettet, felszólította őt, hogy üljön be az autójába és engedelmeskedjen neki, ellenkezés esetére bántalmazással fenyegette. A sértett félve attól, hogy a vádlott beváltja a fenyegetését, beszállt az autóba. A vádlott a sértett által nyújtandó szexuális szolgáltatásért előzetesen bizonyos pénzösszeget vett át a szolgáltatást igénybe vevő férfiaktól. A sértett felszólításra sem nyújtott azonban szexuális szolgáltatást, minden alkalommal kérte a szolgáltatást igénybe vevő férfiakat, hogy hívják a vádlottat, hogy vigye haza. A vádlott, miután erről értesült, kiabált a sértettel, illetőleg egy alkalommal kis erővel a fején meg is ütötte őt.

A Kaposvári Törvényszék a vádlottat emberkereskedelem és kényszermunka bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őt 10 év fegyházra, 5 év közúti járművezetéstől eltiltásra és 8 év közügyektől eltiltásra ítélte azzal, hogy legkorábban a szabadságvesztés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsátható feltételes szabadságra.

A törvényszék ítélete ellen a vádlott és védője felmentésért jelentett be fellebbezést. Az ügyben az ítélőtábla korábban nyilvános ülést tartott, amelyen bizonyítást rendelt el, majd tárgyalást tartott. E napon határozathirdetésre kerül sor.

Egyéb információ: 

Hornokné dr. Décsei Katalin

sajtótitkár

30/6315053

sajto_pitb@birosag.hu

Eljáró bíróság: