Költségvetési csalás bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2022. szeptember 27. kedd, 14:30
Ügy tárgya: 
költségvetési csalás bűntette
Ügyszám: 
Bf.III.48/2021.
Tárgyalás helyszíne: 
7623, Pécs Rákóczi út 34.
Tárgyaló: 
földszint I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Határozathirdetés

A Zalaegerszegi Törvényszék a következő tényállás állapította meg:

Az I.r. vádlott (a cselekmény elkövetésekor büntetlen előéletű, Pest megyei férfi) 2010. év elején rábírta a IV.r. vádlottat (a cselekmény elkövetésekor büntetlen előéletű, Somogy megyei férfi), majd 2010. tavaszán a III.r. vádlottat (a cselekmény elkövetésekor büntetlen előéletű, Fejér megyei férfi) arra, hogy az általuk képviselt külföldi gazdasági társaságok nevében európai közösségen belüli export tevékenység színlelésével közreműködjenek abban, hogy az I.r. és II.r. vádlott (a cselekmény elkövetésekor büntetlen előéletű, Pest megyei férfi) tulajdonában álló kft. ÁFA megfizetése nélkül szerezzen meg baromfihús termékeket. Megállapodásuknak megfelelően a IV.r. vádlott az általa képviselt brit cég nevében 2010. év során egy Zala megyei kft-től, a III.r. vádlott pedig 2010-2011. évben előbb szlovák cégek, majd egy ciprusi székhelyű gazdasági társaság nevében baromfi feldolgozásával és kereskedelmével foglalkozó cégektől vásárolt baromfihús termékeket. A külföldi cégek ténylegesen nem Magyarországon kívül értékesítették az árut. A baromfihúst a cselekmény leplezése érdekében részben Szlovákiába szállították, majd onnan hozták vissza Magyarországra. A külföldi cégek nevében megvásárolt termékeket a III.r. és IV.r. vádlottak Magyarországon az I.r. és II.r. vádlottak tulajdonában álló kft. rendelkezésére bocsátották, ők pedig az ÁFA nélkül megszerzett baromfihúst belföldi vevőiknek bruttó áron értékesítették tovább. A II.r. és IV.r. vádlottak részt vettek a lebonyolításban, az ügyleteket kísérő okiratok kiállításában, kitöltésében. Az áru megrendelését, azok magyarországi hűtőházakba szállításával kapcsolatos feladatokat az I.r. és II.r. vádlott által irányított cég alkalmazottai végezték el.

A cselekmények csalárd jellegéről tudomással nem bíró baromfihús előállításával és kereskedelmével foglalkozó cégek az I.r. vádlott felbujtására a II.r. és IV.r. vádlottak közreműködésével több mint 8 millió forint, míg a II.r. és III.r. vádlottak közreműködésével csaknem 153 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a költségvetésnek.

Időközben a Nyíregyházi Törvényszék ugyanezekkel a cégekkel, ugyanezen módon elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt az I.r. vádlottat 5 év 6 hónap, II.r.  vádlottat 4 év, a III.r. vádlottat 3 év 6 hónap szabadságvesztére ítélte. A IV.r. vádlottat a Pécsi Járásbíróság csalás bűntette miatt 2 év börtönre ítélte, a szabadságvesztés végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggesztette.

A Zalaegerszegi Törvényszék 2 rendbeli felbújtóként elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt az I.r. vádlottat 5 év börtönbüntetésre, 5 év közügyektől eltiltásra ítélte, valamint 5 évre eltiltotta attól, hogy gazdálkodó szervezet általános vezetését ellátó szerv tagja vagy egyszemélyi vezetője legyen.

A II.r. vádlottat a bíróság 2 rendbeli bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás bűntette miatt 3 év börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A bíróság a III.r. vádlott bűnösségét 2 rendbeli, míg a IV.r. vádlott bűnösségét 1 rendbeli közvetett tettesként elkövetett költségvetési csalás bűntettében állapította meg, ezért a III.r. vádlottat 2 év 6 hónap börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra, míg a IV.r. vádlottat 1 év börtönbüntetésre, 200 napi tétel pénzbüntetésre (400.000 Ft) ítélte azzal, hogy a szabadságvesztés végrehajtását 1 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztette.

Az ítélet a IV.r. vádlott vonatkozásában jogerőre emelkedett, míg az I.r., a II.r. és a III.r. vádlottak védői felmentésért, a III.r. vádlott védője másodlagosan enyhítésért jelentett be fellebbezést.

Egyéb információ: 

Hornokné dr. Décsei Katalin

sajtótitkár

30/6315053

sajto_pitb@birosag.hu

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
125.1 KB