Életveszélyt okozó testi sértés bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2022. október 21. péntek, 10:15
Ügy tárgya: 
Életveszélyt okozó testi sértés bűntette
Ügyszám: 
Bf.II.29/2022.
Tárgyalás helyszíne: 
7623, Pécs Rákóczi út 34.
Tárgyaló: 
földszint I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Zalaegerszegi Törvényszék a következő tényállást állapította meg:

2019. szeptemberében az I.r. vádlott nő jelentős erőfölényével visszaélve eltulajdonított a sértett élettársától 2.000 Ft-ot. A nap folyamán később a sértett megjelent az I.r. vádlott lakásán és felelősségre vonta a nőt a történtek miatt, őt többször meg is ütötte, majd távozott.

Az I.r. vádlott a történteken felháborodva felhívta unokatestvérét, a II.r. vádlottat, aki a III.r. vádlottal és egy ismeretlen személlyel együtt a sértett házához ment. Bementek a házba és ütlegelni kezdték az ágyon ülő sértettet, miközben a sértett élettársa elmenekült a lakásból. A vádlottak és ismeretlen társuk mintegy 10 percen keresztül bántalmazták a férfit, majd elhagyták a helyszínt. A sértett élettársa ekkor visszatért a lakásba, ahol a férfit a földön fekve, eszméletlen állapotban találta, ezért azonnal mentőt hívott. A sértett a kórházba szállításkor közvetett életveszélyes állapotban volt.

A Zalaegerszegi Törvényszék a vádlottakat társtettesként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek. A büntetett előéletű I.r. vádlottat 3 év 6 hónap szabadságvesztésre (börtön) és 4 év közügyektől eltiltásra, míg a II.r. és a III.r. vádlottat 2-2 év szabadságvesztésre (börtön) és 2-2 év közügyektől eltiltásra ítélte, azzal, hogy a vádlottak a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsáthatók feltételes szabadságra.

Az ítélet ellen az I.r. vádlott és védője, valamint a II.r. vádlott elsődlegesen felmentésért, másodlagosan enyhítésért, a II.r. vádlott védője és a III.r. vádlott és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést.

Egyéb információ: 

Hornokné dr. Décsei Katalin

sajtótitkár

30/6315053

sajto_pitb@birosag.hu

Eljáró bíróság: