Kábítószer-kereskedelem bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2022. november 8. kedd, 10:30
Ügy tárgya: 
Kábítószer-kereskedelem bűntette
Ügyszám: 
Bf.III.44/2022.
Tárgyalás helyszíne: 
7623, Pécs Rákóczi út 34.
Tárgyaló: 
földszint I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az első fokon eljárt Zalaegerszegi Törvényszék a következő tényállást állapította meg:

Az elsőrendű vádlott (51 éves, büntetlen előéletű, Zala megyei férfi) és a másodrendű vádlott (37 éves, büntetlen előéletű, Zala megyei nő) 2019. év elejétől fogva közösen, rendszeres vagyoni haszonszerzés érdekében ismeretlen forrásból és körülmények között szereztek meg kábítószereket, így delta9THC hatóanyagtartalmú kannabiszt, amfetamin hatóanyagtartalmú speed port és MDMA-t tartalmazó extasy tablettákat. A kábítószereket mobiltelefonon szóbeli közléssel vagy sms üzenetek révén egyeztetett találkozókon, részben más személy közvetítésével értékesítették a fogyasztóknak. Az értékesítésből megszerzett hasznot közösen használták fel kábítószer beszerzésére, valamint megélhetésükre.

2020. január 20-án a másodrendű vádlott lakásán megtartott házkutatás során a rendőrség nagy mennyiségű kábítószert, az elsőrendű vádlott lakásán pedig kábítószer értékesítésre utaló tárgyakat foglalt le.

A lefoglalt kábítószer hatóanyagtartalma a jelentős mennyiség alsó határát meghaladta, annak 4,6-5,4 szerese. A kábítószerek értékesítéséből az elsőrendű és másodrendű vádlottak legkevesebb 1.630.000 forint bevételre, haszonra tettek szert.

A Zalaegerszegi Törvényszék a vádlottakat társtettesként elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt 8-8 év fegyházbüntetésre ítélte. A törvényszék ítélete ellen az ügyész a vádlottak terhére, a vádlottak és védők felmentésért jelentettek be fellebbezést.

Egyéb információ: 

Hornokné dr. Décsei Katalin

sajtótitkár

30/6315053

sajto_pitb@birosag.hu

Eljáró bíróság: