Életveszélyt okozó testi sértés bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2023. március 14. kedd, 09:00
Ügy tárgya: 
Életveszélyt okozó testi sértés bűntette
Ügyszám: 
Bf.III.67/2022.
Tárgyalás helyszíne: 
7623, Pécs Rákóczi út 34.
Tárgyaló: 
földszint I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az elsőfokon eljárt Szekszárdi Törvényszék által megállapított tényállás szerint 2019. szeptember 14-ére virradó éjszaka egy vendéglátó egység teraszán tettlegességig fajuló nézeteltérés alakult ki két férfi között. Egyikük erről később beszámolt unokatestvéreinek (ötöd- és hatod rendű vádlottak), illetve a társaságukban lévő többi vádlottnak, akik feldühödve keresni kezdték a férfit, de nem találták.

Kicsivel később a harmadrendű vádlott és társa szembetalálkoztak vele és társával, a későbbi sértettekkel. Mondták nekik, hogy a többiek keresik őket, majd a harmadrendű vádlott és társa követni kezdték őket. Ennek során a harmadrendű vádlott váratlanul, hátulról, nekifutásból hátba rúgta egyiküket, aki megtántorodott, mire társa a védelmére kelt. A kiabálás és verekedés hangjára a többi vádlott is odafutott és együttesen előbb az egyik, majd a védelmére siető másik sértettet bántalmazták. Ököllel ütötték őket, illetve egyikükbe többször bele is rúgtak. A bántalmazásnak az vetett véget, hogy az egyik sértett a földre kerülve eszméletét vesztette, mire mindegyik vádlott elmenekült a helyszínről. A negyedrendű vádlott visszament a sértettekhez, akikhez időközben már többen odamentek segítséget nyújtani, ugyanis a közeli szórakozóhelyről többen is tanúi voltak a verekedésnek.

A kiérkező mentők mindkét férfit kórházba szállították, az egyik sértett sérülései közvetlen életveszélyes állapotot eredményeztek (koponyatörés, agyrázkódás, koponyaűri vérzés), míg társának az állkapocscsontja tört el, mely műtéti rögzítést igényelt.

A Szekszárdi Törvényszék az elsőrendű, negyedrendű, ötöd- és hatod rendű vádlottakat társtettesként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettében és társtettesként elkövetett súlyos testi sértés bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért az elsőrendű vádlottat 5 év börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra, a negyedrendű vádlottat 4 év börtönre és 4 év közügyektől eltiltásra, az ötöd és hatod rendű vádlottakat 4 év 6 hónap börtönre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az egy további testi sértés bűntette miatt is felelősségre vont harmadrendű vádlottat a bíróság 6 év 6 hónap börtönre és 7 év közügyektől eltiltásra ítélte. A vádlottak legkorábban a büntetés kétharmad részének kitöltését követő napon bocsáthatók feltételes szabadságra. (A másodrendű vádlott vonatkozásában az ügyet elkülönítették.)

Az ítélet ellen valamennyi vádlott terhére bejelentett ügyészi fellebbezést a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség visszavonta, a vádlottak és védőik valamennyien fellebbezést jelentettek be.

Egyéb információ: 

Hornokné dr. Décsei Katalin

sajtótitkár

30/6315053

sajto_pitb@birosag.hu

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
119.14 KB