Emberölés bűntettének kísérlete

Tárgyalás időpontja: 
2023. május 23. kedd, 14:00
Ügy tárgya: 
Emberölés bűntettének kísérlete
Ügyszám: 
Bf.III.22/2023.
Tárgyalás helyszíne: 
7623, Pécs Rákóczi út 34.
Tárgyaló: 
földszint I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az elsőfokon eljárt Pécsi Törvényszék által megállapított tényállás szerint a vádlott édesanyjával, édesapjával – a sértettel – és két testvérével élt együtt. 2019 óta rendszeresen fogyasztott alkoholt, ami miatt szüleivel többször szóváltásba került, amely édesapjával néha tettlegességig is fajult.

2021. november 23-án az ittas állapotban lévő vádlott édesanyjától pénzt kért további ital vásárlására, ő azonban ezt megtagadta. Emiatt szidalmazni kezdte anyját, amit látva apja a felesége védelmére kelt és dulakodás alakult ki közöttük. A vádlott a dulakodás során a sértett fogásából kiszabadult és elhagyta a nappalit, majd magához vett egy 19 cm pengehosszúságú kést és visszaindult vele. A férfi ezt észlelve a nappali üvegezett ajtaját becsukta, de az a közeledő vádlottnak ütközve kitört. Ezt követően a két férfi a kitört üvegtáblán keresztül dulakodott, melynek során a vádlott egy alkalommal a sértettet a mellkasa jobb oldalán megszúrta. A szúrást követően a vádlott a kést leengedte és azt a hozzá lépő anyja elvette tőle. A kiérkező mentők a sértettet közvetett életveszélyes állapotban kórházba szállították, a vádlottat pedig a rendőrök elfogták.

A Pécsi Törvényszék a vádlottat életveszélyt okozó testi sértés bűntette miatt 3 év börtönre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte.

Az ítélet ellen az ügyész eltérő minősítés és súlyosítás végett jelentett be fellebbezést.

 

Egyéb információ: 

Hornokné dr. Décsei Katalin

sajtótitkár

30/6315053

sajto_pitb@birosag.hu

Eljáró bíróság: