Emberölés bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2023. szeptember 22. péntek, 09:45
Ügy tárgya: 
Emberölés bűntette
Ügyszám: 
Bf.II.15/2023.
Tárgyalás helyszíne: 
7623, Pécs Rákóczi út 34.
Tárgyaló: 
földszint I. számú tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az elsőfokon eljárt Pécsi Törvényszék által megállapított tényállás szerint a vádlott (77 éves nő) és fia, a sértett egy baranyai faluban éltek egy rendkívül elhanyagolt, szinte romos házban. Mindketten rendszeresen fogyasztottak alkoholt, de kettőjük életvitelében a sértett alkoholfogyasztása volt meghatározó. A férfi szinte naponta küldte anyját alkoholért, ha nem hozott, akkor gyakran szidalmazta, néha meg is verte őt. A sértett egészségi állapota rendkívül rossz volt, de minden segítséget elutasított.

2021. november 18-án a sértett leesett a heverőről, ahonnan ittassága és gyenge fizikuma miatt nem tudott önerőből felállni. A vádlott az egyik szomszédjához fordult segítségért, aki akkor nem tudott segíteni, ezért a másik szomszédhoz irányította, oda azonban a nő már nem ment át. Fiát megkérdezte hívjon-e segítséget, de ő ezt megtiltotta, helyette elküldte anyját borért. A vádlott nem értesítette a mentőket, nem hívott orvosi segítséget és mástól sem kért segítséget. A sértett a fűtetlen szoba padlóján feküdt két napig, amikor is a vádlott észlelte, hogy mozdulatlan és tudatosult benne, hogy fia meghalt.

A Pécsi Törvényszék a vádlottat gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt 6 hónap szabadságvesztésre (fogház) ítélte, melynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette.

Az ítélet ellen az ügyész jelentett be fellebbezést eltérő minősítésért (szándékos emberölés bűntette) és a büntetés súlyosításáért.

Egyéb információ: 

Hornokné dr. Décsei Katalin

sajtótitkár

30/6315053

sajto_pitb@birosag.hu

Eljáró bíróság: 
CsatolmányMéret
116.56 KB